Święto Księżyca – nowe trendy
Święto Środka Jesieni, zwane też Świętem Księżyca, należy do najważniejszych świąt Chińskich. Ponieważ jego data oparta jest na kalendarzu księżycowym, jest świętem ruchomym względem kalendarza Zachodniego. W tym roku (2021) przypada ono 21 września.
Jest to święto tradycyjne o bardzo długiej historii. Okazuje się jednak, że tradycja ta ulega ewolucji. Nadal święto to spędza się w gronie rodziny, która w tym czasie zjeżdża się z najdalszych zakątków świata. Chodzi się na spacery i podziwia piękno księżyca w pełni. Spożywa się wtedy także specjalne, okrągłe ciasteczka, zwane Księżycowymi, ponieważ swoim wyglądem przypominają księżyc w pełni.
Czy jednak na pewno?
Otóż tu właśnie zachodzi ewolucja tradycji. Ostatnio eksperymentuje się z nowymi nadzieniami. Tradycyjnie jest ono słodkie i czasami trochę „ciężkie” w smaku. Zwykle jest to pasta z nasion lotosu, słodkiej fasoli i orzechów, albo innych dodatków. Obecnie, szefowie kuchni stosują odważne połączenia smaków oparte na związku kuchni Wschodniej z Zachodnią. Próbuje się nowych smaków i mieszanek, np. pastę z fasoli łączy się z żółtym serem i żurawiną. Składnikiem nadzienia może też być mięso, ryby czy owoce morza. Stosuje się też mniej cukru, a niektóre farsze są słone, a nawet ostre.
Ta nowa „odsłona” księżycowych ciasteczek popularna jest zwłaszcza wśród młodych. Starsi nadal wolą wersję tradycyjną.
W tym roku modna stała się zmiana kształtu. Nadal jest on w miarę okrągły, ale wyglądem przypomina kwiaty, zwierzęta, symbole, czy inne geometryczne wzory. Ciasteczka stały się także kolorowe. Patrząc na nie ma się wrażenie, że są to kolorowe mydełka, a nie potrawa, zwłaszcza tradycyjna.
Nowa „wersja” ciasteczek sprawiła, że rynek tego tradycyjnego produktu jest coraz bardziej zróżnicowany. Wysokiej klasy, drogie i nowatorskie ciasteczka księżycowe spełniają wymagania konsumentów poszukujących nowych trendów. Nowatorskimi smakami, zdrowymi koncepcjami i wykwintnym opakowaniem, przyciągają zwłaszcza młodych konsumentów, próbujących znaleźć połączenie tradycji ze współczesnym, szybko zmieniającym się światem.
Jeśli chciałbyś się więcej dowiedzieć o historii tego święta, jego obchodach, zwyczajach czy tradycyjnych potrawach, to zapraszam do lektury mojego wcześniejszego wpisu: „O tym, jak Chińczycy jedzą Księżyc”.